Oumuamua
Bild: ESO/M. Kornmesser

Dessa tips har även skickats till våra prenumeranter. Bli en av dem du också. Vi dyker upp i din inkorg ungefär en gång i månaden.

En skräck: The Long Walk

På svenska heter den Maratonmarschen – Richard Bachmans, aka Stephen Kings roman från 1979. Det är faktiskt den första romanen som King skrev, flera år innan han debuterade med Carrie. Manuset fick helt enkelt ligga till sig innan det gavs ut.

Jag läste boken tidigt i somras och har sedan dess inte kunnat släppa den. Det är en berättelse som klibbar fast. En makaber men samtidigt vacker uppväxtskildring i ultrarapid. Hundra pojkar går vägen fram utan att vila. Tappar någon av dem farten delas en varning ut. En varning är bara en varning, två är oroande, och tre…

Av Sanna

En sci-fi: Rendezvous with Rama

En helt vanlig torsdag i oktober 2017 upptäcker Rob Weryk ett cigarrformat objekt, upp till en kilometer långt, som ser ut att vara på besök i vårt solsystem från den interstellära rymden. Kan det vara en asteroid? Eller en komet, kanske? Inte långt därefter dyker mer fantasifulla teorier upp: kan objektet vara skapat artificiellt, av en utomjordisk civilisation?

Och ja, är det inte en kittlande tanke? Idag är de flesta astronomer överens om att ʻOumuamua nog ändå har ett naturligt ursprung. Men, om du som läsare vill utforska ett alternativt scenario ska du definitivt läsa Rendezvous with Rama av Arthur C. Clarke. Baksidestexten lyder:

“Den väldiga rymdfarkosten Rama, en fem mil lång cylinder, seglar in i solsystemet. En grupp skickas för att undersöka objektet. Forskarna lyckas ta sig in i farkosten, där flera gåtor väntar på dem.”

Av Sven

En sak till: Boklogg

Jag är nyfiken; hur håller du koll på vilka böcker du har slukat? Skriver du upp dem i en liten, svart, bok? Eller förlitar du dig helt och hållet på de små, grå cellerna? Jag har länge dokumenterat mitt läsande med hjälp av Goodreads. Det har inte bara gett mig tips på nästa boka att läsa, utan fungerar även som ett arkiv dit jag kan gå för att gräva fram bra läsupplevelser till de som frågar mig om råd.

Men. Jag har tröttnat på Goodreads. Utvecklingen har stagnerat och det faktum att Amazon står som avsändare gör inte det hela bättre. Jag är på jakt efter alternativ. Tips mottages gärna på hej@lasloss.se

Av Sven